Julefrid

Vi hade en riktigt fin jul ute i torpet. Kai tog dessutom paus i sin vana att vakna åtminstone en gång i timmen och vaknade bara tre gånger eller så på natten. Jäklar vilken skillnad det gjorde!

Efter att testat julfrukostbuffén på K-märkt i Teatern packade vi på fredagen ihop oss i bilen och åkte ut till landet. 

Lelle Rudolf


Vi hälsade på mormor och morfar och eftesom Kai sov så gott i sängen bjöd vi in oss på glögg hos Stina och Lillis på väg tillbaka till torpet. Efter middagen kom moster Bittan och mina kusiner Fanny, Klara och Hilda förbi för att smaka vårt rikliga utbud av julgodis. 

Det är sånt som gör julen i torpet så mysig. Släktingar kommer förbi spontant eller så är det vi som glider in hos nån och får ett glas glögg eller vin i handen. 

På självaste julafton vaknade vi givetvis upp med tindrande ögon. 


Traditionen trogen vankades det julefrukost hos mormor. Risgrynsgröt och skinkmackor. Hade liksom glömt bort hur gott det var. 

Klassiskt julväder


Efter frukosten rullade vi hemåt. Tog det lugnt och jag stekte æbleskivor på vedspisen. 


De serverades till ett kaloristinnt eftermiddagsfika. 


Det stod vi oss på lagom på tills det var dags för julbordet. Alla hade fått önska precis vad de ville ha och samtidigt fick man också ansvaret för att fixa just det. Viktigast för mig var gravad lax och prinskorv, Kasper ville ha dansk leverpastej och rågbröd (i Danmark äter man inte sill och potatis, utan lägger sillen på rågbröd), pappa ville ha ägghalvor med räkor och majo medan mamma röstade på skinka, Jansson och brunkol. Eftersom samtliga även ville ha sill fick vi med gemensamma krafter ihop ett lagom dignande julbord. Så himla lagom och bra!


Jag skippade Kalle eftersom jag på äldre dar insett att jag både hatar de flesta filmerna OCH att man faktiskt inte behöver titta. Say whaaat?!

Mamma, Kai och Kasper bänkade sig dock framför TV:n, även om Kasper mest satt och googlade på vad skillnaden mellan svenska och danska sändningen var. 

Därefter korkades champagnen upp och julklappsutdelningen kunde börja. 


Jag fick stekpanna och grytlappar av mamma och pappa, manikyr och pedikyr av Kai (omtänksam typ). Av Kasper fick jag bland annat en supersnygg skjortklänning (han är grym på att köpa kläder till mig), massage och en affisch med en flamingo på. 

Av mormor fick jag raggsockor som hon stickat och Kai fick ett matchande par av restgarnet. Jag började typ grina för det var så gulligt. Det började jag också göra när vi öppnade ett paket till Kai som innehöll en ljusstake morfar hade fått i julklapp på 30-talet. 


Sent på kvällen (alltså runt nio, när jag vanligtvis går och lägger mig  nu för tiden) gick vi över till Bittan och Johan för att avsluta firandet. 

This entry was posted in vardag/everyday. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *