Julefrokost 

I går höll vi vår traditionsenliga danska jullunch (julefrokost). Man kan ju tänka att det året man har en uppmärksamhetskrävande bebis är året man ställer in eller drar ner på rätter. Men inte vi inte. Vi la inte in nån sill, annars gjorde vi typ allt från scratch. 

Menyn var följande:

Första sittningen:

  • Ägg, räkor och hemgjord majo
  • Lakritsgravad lax
  • Currysalat
  • Två sorters sill

Andra sittningen:

  • Panerad rödspätta med hemgjord remoulad 
  • Flæskesteg (fläskstek med knaprig svål) med inlagd gurka
  • Mørbradbøfar med bløde løj (sinnesjukt gott, skivor av fläskfilé  som täcks med brunsås len som sammet och karamelliserad lök)
  • Leverpastej med bacon 

Och fyra sorters snaps…

Innan serverade vi glöggen vi gjorde förra året och så blev det ostbricka efteråt. 


Allt gick mycket smidigare än vi kunde anat. Kanske för att vi har gjort det mesta ett par gånger nu och vet hur man ska göra. Det underlättade också att Kai sov i två och en halv timme och att Elsa aka paneringsdrottningen kom över och hjälpte till innan. 

På gästlistan stod Elsa, David, Maria, Daniel, Ola, Audun, Siri och de två sistnämndas dotter Frida. Det blev en himla fin tillställning. Till råga på allt hade det börjat snöa också. Gav en extra mysig julefeeling över det hela. Förutom att vi hade föreningens skottningsplikt denna vecka dårå. :)


Bra kombo: pepparkaka och Ale med lakritssmak


Måste ändå tillstå att jag blir mer och mer  förtjust i detta koncept med dagsfest. Nu höll vi på i sju timmar och jag kunde ändå sitta i mjukisbrallor i städad lägenhet och amma vid tjugo i nio. Det är jäkligt skönt alltså. 

Speciellt när man haft sånt späckat schema som vi har haft. De sex senaste veckorna har varit rätt hektiska. 

Först Wien, sen ägnades en vecka åt att fixa barngästarbetsrummet så att det skulle bli klart till Kais namngivning (med nätta 40 gäster). Sen var det en vecka i Danmark där det är fullt program hela tiden. Vi hann inte mer än komma hem innan jag fyllde år och vi fick gäster hela helgern och så nu jullunchen. 

Vi lovade oss själva att lämna nästa helg helt tom. Vilket jag också påminde Kasper om när vi valde att inte plocka bort iläggsskivan på bordet eftersom vi “ändå skulle få gäster” torsdag och fredag, på vilket Kasper svarade “Men det var ju helgen det”.

På torsdag ska nämligen Kasper på Kent och på fredag ska jag (min födelsedagspresent från Elsa) och det blir någon slags anspråkslös “förfest” här båda dagarna eftersom vi bor närmst och så är Kai en faktor också.

Men det får bli hämtpizza för hela slanten. 

We had our traditional danish Christmas lunch yesterday. We made a lot of delicious food. 

This entry was posted in vardag/everyday. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *