En tur till Danmark och tips om att flyga ensam med litet barn

Jag och Kai har varit ute och flugit igen. Vi tog oss ner till Köpenhamn för att möta upp med Kasper för vidare färd ner till Næstved. 

Lillfisen somnade under säkerhetsgenomgången och vaknade först efter att vi stod vid gaten igen. Och då var det ändå en rejält dunsig landning han sov sig igenom. 

Här kommer amningstips på Kastrup om ni är i ankomsthallen och ni t.ex. som jag hunnit hela vägen ut dit innan ni inser att en amning före vidare färd vore på sin plats eller ni ska flyga därifrån och kön till säkerhetskontrollen är så lång att ni fattar att bebisen ej kommer gå med på detta utan mer krubb. Då finns det en bänk nedanför rulltrapporna mot metron. Den är bakom hissen, så det är inte så stimmigt, plus att den är lite gömd och off så den är förmodligen inte upptagen. (Har du kommit igenom säkerhetskontrollen rekommenderar jag transfercentret som var väldigt lugnt och skönt.)
Jag såg bänken först när jag åkte upp för rulltrappan på väg mot Hilton där vi skulle bli upplockade av Kasper. Så jag passade på att amma i en lyxig snurrfåtölj i läder i deras foajé istället. 

Vi är ju jäkligt ruttade flygaress nu, Kai och jag. Så nu när jag ändå är i tipsartagen, här vad jag lärt mig om att flyga själv med bebis:

  • Se till att få gångplats! Lite mer luft och lite mindre meck. Kan du välja plats själv, kolla långt bak i flyget om det inte finns helt tomma rader. Välj en sån rad då, risken är minimal att någon väljer platserna innanför om inte flyget är fullbokat.
  • Printa biljetterna på flygplatsen även om du har dem på sms/mail. Både din och bebisens biljett måste scannas och det är mycket skönare att lämna över pappersbiljetter istället för att mecka med mobilen för att hitta rätt. Du kommer förmodligen ha fullt upp ändå. 
  • Packa en tygkasse med det absolut viktigaste som du har under stolen framför. Du vill inte ha hela handbagaget där, det är ont om plats som det är, men du vill heller inte behöva resa dig upp efter lilla filten, bästa leksaken, din nässpray osv. (Plus lätt att raka ner allt i sen när ni ska av.)
  • Om bebisen tar flaska, ta med en omgång färdigblandad ersättning. Vissa gånger funkar det utmärkt med amning, andra gånger har Kai behövt flaska för att dricka mer koncentrat för att slippa ont i öronen. Häll upp på flaskan INNAN ni går på planet, på bästa better-safe-than-sorry-manér. Du vill inte sitta med vrålande och ilsket sparkande bebis, försöka fälla ner bordet (det kommer med största sannolikhet inte gå pga trång), försöka öppna den där lilla tetran som alltid får för litet hål och blir omöjligt att hälla ur, försöka träffa prick i flaskan osv. Skönare att ha en färdig flaska i stolsfickan redo för action utifallatt 
  • Be om hjälp! De flesta är benägna att hjälpa en person med gölli bebis. Plinga på kabinpersonalen så hjälper de inte bara till att lirka fram skötväskan ur ryggan (du vet den du lämnade i facket ovanför för att den inte var livsnödvändig, förrän nu när stora bajsfesten började), de fäller ner skötbordet på toaletten till dig också. 

Det var nog alles. 

Hade en jäkla flax med Kais sovande i dag, men kommer inte rekommendera nåt om att skjuta på sovstunder och sånt. Möjlighet för trilskande övertrött baby tas på egen risk. :)


Kai and I flew to Copenhagen today. He slept the whole way. 

This entry was posted in vardag/everyday. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *