Tur att vi fick en stadig frukost i alla fall…

I måndags packade vi ihop oss och åt en rejäl avslutade frukost på Cafe Jelinek som låg runt hörnet på hotellet innan vi drog till flygplatsen. 


Vi kan väl säga att Austrian Airlines inte var de mest sammarbetsvilliga. Eftersom Kasper var på jobbresa i Wien så hade vi bokat olika biljetter. Men inte helt otippat ville vi sitta bredvid varandra pga barnet (tror de andra passagerarna skulle uppskatta det också). När jag på söndagen gick in för att boka säte under webincheckningen stod det bara “Standby”, medan Kasper kunde välja sitt säte som vanligt. Vi ringde supporten som inte kunde hjälpa till. 

Väl på flygplatsen kunde de upplysa oss om att flyget var överbokat så jag och Kai helt enkelt inte hade någon plats. Kul! Men vi var “prioriterade” eftesom ev av oss var blotta barnet. Sicken tur! Men också märkligt för min biljett hade blivit uppgraderad till en business class någonstans på vägen. 

Vi fick rådet av dem i check-in-disken att prata med personalen vid gaten eftersom det inte bara var jag som saknade plats. Där var de lååååååångt ifrån lika trevliga. De tyckte t.ex. att Kasper kunde ge sin plats till mig och själv ta nästa flyg sju timmar senare. Eller att vi alla tre skulle flyga hem via Tallinn. Inget av alternativen som kändes speciellt lockande. 

Först en kvart innan avgång fick jag min biljett. Och då satt jag på plats 2F, i business class (som var på de två första raderna i planet).

Jag var ensam på min tvåsitsiga rad, på A-platsen satt en ensam kvinna och på den främre raden satt en Austrian Airlines-pilot på vardera sida om gången. Fyra extra säten fanns alltså till godo på ett plan där två personer kastats av pga platsbrist. 

Förstår att de inte ville klämma ihop den riktigt fullprisbetalande passageraren, men Kasper kunde ju suttit vid mig och det egna bolagets piloter som bara skulle fraktas till annan flygplats kanske denna gång snällt kunde suttit bredvid varandra på denna tvåtimmarsflight så hade ju hela överbokningsproblemet varit ur värden med en gång. 

Först kom en flygvärdinna och sa att Kasper kunde flytta fram till mig, för att strax efter berätta att jag istället vsr tvungen att flytta bak pga en eller annan orsak. Så där blev jag nedgraderad och fick släpa prylar och jävligt arg bebis eftersom han precis börjat amma genom hela planet. 

Hur som helst är vi nu över en halvtimme försenade. Inte på grund av överbokningen utan för att cockpitpersonalen inte var på plats. Under den väntetiden kan man ju tycka att personalen vid gaten kunde ha fixat det här med sittplatserna. De visste ju att vi ville sitta ihop och ville de inte ha bebis i business borde de inte satt mig där från första början (vilket ju bara varit ett problem). Nu blev det bara jävligt irri.

Dessutom, precis när det försenade planet börjar taxa ut så tvärnitar det plötsligt. För nu när vi är så försenade behövs de två piloterna på annat ställe än Arlanda och ska därför av planet, “Det tar inte mer än fem, tio minuter”. När de var av planet, så vi flyger till slut 45 minuter försenade med  nu en helt tom första rad äntligen hem till Stockholm igen. Så effektivt, Austrian! 

Men Kai fick förstås en prasselpekbok med glada flygplan och katter i pilotklädsel så allt är förlåtet. [tänk dig emojin som himlar med ögonen här]

Förutom krångel och otrevlig personal kan man ju undra om de satt detta med överbokning i system eftersom flighten på andra sidan hade exakt samma problem innan avgång…

This entry was posted in vardag/everyday. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *