thailaxburgare med godaste glasnudelsalladen/thai salmon burgers with the mother of all glass noodle salads

Herre jävlar hörrni! I dag gjorde jag en sån hysteriskt god middag att jag blev nyförälskad i mig själv. Matbutiken hade extrapris på lax, så jag snodde ihop n sjujävel till middag. Snabbt gick det också. Plus, ljuvliga matlådor i flera dar!!

Freestylade och har därför inget recept, men jag gjorde något år detta håll:

Hacka färska laxen till små, små kuber. Pressa över en halv lime och låt stå och dra medan du hackar en näve koriander, dryga decimetern purjolök och chili efter smak. Rör ner det tillsammans med salt, peppar och ett ägg (har limen inte riktigt hunnit sugas upp kan du behöva pudra över lite mjöl). Forma till biffar och stek i lite olja på mellanhög värme i tre, fyra minuter per sida.

Koka upp vatten och häll över glasnudlarna. Medan det står och drar rör du ihop dressingen bestående av fisksås, hackad chili, lite socker, pressad citron, pressad lime och lite vatten. Häll av vattnet från nudlarna och häll över dressingen. Hacka koriander, purjo, rädisor. Strimla ett par små morötter med potatisskalaren. Blanda ner i nudlarna tillsammans med ett par rejäla nävar böngroddar.

Ungefär i detta nu bör burgarna vara klara, så det är bara att lägga upp på tallriken och avnjuta. Och njuta kommer du verkligen att göra. Tro mig!

(Har du tid låter du laxen ligga längre i limen så den fuskgravas lite. Samma sak med nudlarna så att dressingen hinner sugas in ordentligt. Men det behövs absolut inte om du är tvärhungrig. Jag hann gå ner i tvättstugan och lägga i en första maskin. Det visade sig vara en ganska perfekt paus.)

20120619-224740.jpg

Holy shit, people! Today I made such a hysterically good dinner that I fell in love within myself all over again. The supermarket had a special deal on salmon, so I bought a whole side of salmon and made a hell of a dinner. Quickly it went as well. Plus, delicious left overs for days!

I free styled the whole and therefore have no recipe, but I did something like this:

Chop the fresh salmon into small cubes. Squeeze half a lime and allow to soak while you chop a handful of coriander, half a foot leek and chilli to taste. Mix that with the salmon together with salt, pepper and an egg (tif the lime haven´t had time to be absorbed you may have dust on a little flour). Shape into patties and fry in a little oil over medium heat for three or four minutes per side.

Boil water and pour over glass noodles. Let sit while mking the dressing consisting of fish sauce, chopped chilli, a little sugar, lemon juice, lime juice and some water. Drain the noodles and pour over the dressing. Chop cilantro, chives, radishes. Shred a couple of small carrots with a potato peeler. Stir in the noodles along with a couple of  handfuls of bean sprouts.
By this time the burgers should be ready, so just to put on your plate and enjoy. And you will enjoy it. Believe me!

(If you have time, let the salmon spend more time in the lime so it for a fake gravlax thing. Same thing with the noodles so that the dressing time to soak in properly. But it is absolutely necessary if you are super hungry. I went down to the laundry room in the cellar and put in a first machine . It turned out to be quite perfect break.)

This entry was posted in ätbart/edible, vardag/everyday and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *