Advent 16: Tomtefudge/Mashmallow fudge

David gav mig en påse Tomteskum i födelsedagspresent, ett godis jag dessvärre inte äter (äter i och för sig inget godis till vardags, med undantag för semester och godisrelaterade högtider plus hemgjort julgodis). Drog mig till minnes ett recept jag såg förra julen där dessa små fluffiga tomtar var huvudingrediensen. Och en kort googling och lite finjustering senare, lo and behold!

Det här behöver du :
10 bitar skumtomtar  (eller annat skumgodis, ca 60 g ska det vara)
2 dl strösocker
1 dl grädde
50 gram smör
100 g vit choklad
ev. röd karamellfärg
en bit mörk choklad

Så här gör du:
1. Dela skumtomtarna i bitar. Lägg  allt utom den chokladen i en kastrull och låt koka upp tills allt smälter ihop.
2. Hacka chokladen och vänd ner i smeten och rör tills du får en jämn blank smet. För att bitarna ska bli ännu mer rosa och härliga så droppar du ner lite karamellfärg (har du använt vita mashmallows eller dylikt kan du givetvis använda vilken färg du vill).
3. Häll upp i smord form och låt svalna (kylskåp går bra). Skär sedan upp fudgen i bitar.
4. Smält choklad och ringla över. Låt stelna och förvara sedan svalt.

Varning, varning. De är hysteriskt söta (jag menar HYSTERISKT! får nästan sockerchock bara av att titta på dem). Så jag rekommenderar att de är riktigt mörkt  choklad som ringlas över (eller kasnke till och med doppar fudgen i, men det orkade jag inte riktigt).

David gave me a bag of  strawberry flavoured marshmallow Santas as a birthday gift, a candy I unfortunately do not eat (I don’t eat in anycandy, except for candy-related holidays, plus homemade Christmas candy). Though I remember a recipe I saw a year ago where those little fluffy Santas were the main ingredient. And a short googling and some finetuninglater, lo and behold!

What you need:
About 60 grams of any kinds of marshmallow-ish candy
2 dl (0.85) cups granulated sugar
1 dl (0.4 cup) cream
50 grams butter
100 g white chocolate
ev. red food coloring
a piece of dark chocolate

Here’s how:
1. Share candy to small pieces. Add everything except the chocolate in a saucepan and boil until everything melts together.
2. Chop the chocolate and fold into the mixture and stir until a smooth shiny paste. For the pieces to be even more pink and lovely as drops you down a little food coloring (have you used white mashmallows or the like, you can certainly use any color you want).
3. Pour into greased dish and let cool (refrigerator is fine). Cut the fudge into pieces.
4. Melt chocolate and drizzle over. Let harden and then store in a cool place.

Warning, warning! They are outrageously sweet (I mean HYSTERICALLY! Almost go into sugar shock just looking at them). So I recommend you really use dark chocolate for the drizzling (or even cover the fudge in it, but I couldn’t be bothered this time).

This entry was posted in ätbart/edible, calendar/adventskalender and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Advent 16: Tomtefudge/Mashmallow fudge

  1. JK, says:

    det där receptet med skumbananer istället för tomtar är visserligen lika sjukt sött men även helt galet gott! :D

  2. Hanna says:

    Det låter som nått det. Om jag testar på det igen ska jag försöka hitta ett skumgodis som inte är så sött. Hmm. Låter som en ordentlig oxymoron. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *