Advent 11: Baci

Redan i augusti lånade jag boken Julgodis av Johanna Westman på biblioteket. Lånade om den två tillåtna gångerna, lämnade tillbaka den och lånade den sedermera på nytt. Det här receptet kommer därifrån. Det är för er som inte riktigt kan motivera att äta Nutella med sked direkt ur burken…

Det här behöver du:
150 g choklad
ca 1 dl hasselnötter
100 g Nutella
ca 25 ischokladformar

Så här gör du:
1. Smält hälften av chokladen. Skeda i lite i formarna (en i taget) och vicka runt så att formen kläs med choklad. Ställ kallt en stund.
2. (Är du lat kan du hoppa över det här steget). Rosta hasselnötterna i en torr panna. Låt svalna och gnugga dem sedan i en handduk så att skalet ramlar av.
3. Ta undan 25 nötter och hacka resten.
4. Smält Nutella i vattenbad eller micro. Blanda i nöthacket.
5. Fördela Nutellaröran i formarna och tryck dit en ohackad nöt i varje. (Här säger receptet att du ska låta dem stå och stelna i rumstemperatur i en timme, men det tror jag att jag glömde så det kan du nog också hoppa över).
6. Smält resten av chokladen och täck över de små pralinerna. Låt stelna och temperera i rumstemperatur (OBS! Denna gång är det viktigt att du itne ställer in dem i kylen, annars stelnar chokladen för snabbt och den kan bli vitflammig och ful). Pralinerna förvaras sedan i kyl.

(Originalreceptet angav 20 i antal, men jag lyckades klämma ur många fler. Förmodar att det beror på storleken på formarna.)

Already in August, I borrowed the book of with recipes for Christmas sweets by  Johanna Westman at the library. Re-borrowed both of the two alloed times times, returned it and then borrowed it again. This recipe comes from the book. It is for those of you who can’t really justify eating Nutella with a spoon straight from the can …

What you need:
150 g chocolate
about 1/2 cup hazelnuts
100 g Nutella
about 25 small metallic tins

Here’s how:
1. Melt half the chocolate. Spoon in some of the molds (one at a time) and wiggle around so the tin is covered in chocolate. Refrigerate for a while.
2. (If you are lazy you can skip this step). Toast the hazelnuts in a dry pan. Allow to cool and then rub them in a towel so that the shell falls off.
3. Set aside 25 nuts and chop the rest.
4. Melt the Nutella in a water bath or microwave. Mix in the chopped nuts.
5. Distribute the Nutella in the molds and stick a nut in each. (This recipe says that you should let them stand and solidify at room temperature for one hour, but I think I forgot that so you can probably skip that too).
6. Melt the rest of the chocolate and cover the pralines. Let harden and temper at room temperature (Note! This time, it is important you don’t put them in the fridge, otherwise the chocolate hardens too quickly and it can turn white and ugly). The pralines are then stored in the fridge.

(The original recipe stated it made 20 bacis, but I managed to squeeze out a couple more. Guess it depends on the size of the molds.)

This entry was posted in ätbart/edible, calendar/adventskalender and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Advent 11: Baci

 1. caroline says:

  Bra att du skrivit ner receptet. Jag har boken,men hittar sen inte.

 2. Tina says:

  Hej!

  Jag hittade din blogg när jag sökte på ordet “Nutella” och såg att du hade kommenterat ett inlägg som handlade just om Nutella. Vi är några studenter som håller på med ett arbete gällande frukostvanor och Nutella. Vi skulle verkligen uppskatta om du ville svara på några frågor. Vi kommer att lotta ut 4 biobiljetter till en av personerna som svarar.

  Använd länken nedan för att delta!
  http://www.kwiksurveys.com/?s=NJMLGK_d81b3fc9

  Tusen tack på förhand!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *