Advent 10: Pepparkaksbak/Gingerbread

Visserligen är pepparkaksdeg godare än färdiga pepparkakor och själva kavlandet och stansandet roligare än slutresultatet snyggt, men ibland kan man överträffa sig själv. Pepparkakor behöver inte bara monteras ihop till identiska stugor från färdiga mallar, man kan sätta rejäl spinn på det.

En som är en sjujävel på det där med pepparkaksbak är Karin. I år har vi inte lyckats få ihop något pepparkaksbak tillsammans, hon har dock byggt en SL-buss på egen hand och jag ska försöka få ihop något zombierelaterat om jag får tid mellan allt tentapluggande. Hade vi fått ihop det hade det nog blivit Merlotte’s och Bon temps alla mänskliga och omänskliga invånare från True Blood.

Bilderna är från förra årets Star Wars-bak. Det blev de centrala figurerna och X-wings och TIE Fighters i 3D.

Det här behöver du:
+ pepparkaksdeg
+ kavel
+ nått att skära ut former med
+ florsocker, äggvita, ättikssprit och eventuellt karamellfärg om du vill göra kristyr
+ socker

Så här gör du:
1. Kom på ett grymt tema som kommer att göra alla dina vänner julgransgröna av avund.
2. Karva ut formerna, lägg på plåt och grädda dem.
3. Är det saker som ska monteras: Smält socker i en stekpanna. Doppa kanterna som ska klistras ihop i sockermassan eller måla på med silikonpensel. Var snabb och rapp, det stelnar otroligt snabbt. Varning, varning! Det blir löjligt varmt. Fick en droppe på tumnageln förra året och fick en blåsa under (!) nageln som var kvar till trettondan.
Är det saker som ska dekorera: Blanda ihop kristyren (det här receptet går att återanvända) och spritsa ut. Vill du klistra fast andra saker (godisar och grejer) rekommenderar jag det smälta sockret istället.
4. Arrangera i passande kontext (X-wingsen och TIE Fighterserna hängdes till exempel från en vajer i taket och krigade vilt resten av julen).
Done!

While gingerbread dough taste better than fully baked gingerbread and the rolling and punching out shapes in more fun than the end result looks good, sometimes you surpass yourself. Gingerbreads need not only be assembled to form identical houses from ready-made templates, you can bring ahefty spin on it yourself.

Someone who is a hell of a gingerbread assbembler is Karin. This year we haven’t managed to pool our ginger bread baking skillz together. Though, she has built an bus on her own and I’ll try to put together a zombie-related gingergread village if I get time between all the exam studying. Had we got it together it probably would have ended up with Merlotte’s and Bon temps all human and inhuman inhabitants from True Blood.

The pictures are from last year’s Star Wars theme. We freestyled the central characters and made X-wings and TIE Fighters in 3D.

What you need:
+ gingerbread dough
+ rolling pin
+ reached to cut out shapes with
+ icing sugar, egg whites, vinegar, and possibly food coloring to make icing
+ sugar

Here’s how:
1. Figure out a wicked amwesome theme that will make all your friends Christmas tree green with envy.
2. Carve out shapes, place on baking sheet and bake the cookies.
3. Are there things to be mounted: Melt sugar in a skillet. Dip the edges that are to be glued together in the sugar mass or paint on with a silicone brush. Be super quick, it hardens really fast. Warning, warning! It is ridiculously hot. Got a drop on my thumbnail last year and got a blister under my nail (!) that stuck with me until Twelfth Night.
Are there things to be decorated: Mix together icing (this recipe is can be recycled) and pipe. If you want to glue stuff on the cookies (candies and whatnot), I recommend the melted sugar instead.
4. Arrange in proper context (for example, The X wings and the TIE Fighterwe are hanged from a wire in the ceiling and fought their space war the rest of Christmas).
Done!

This entry was posted in att göra/to do, calendar/adventskalender and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Advent 10: Pepparkaksbak/Gingerbread

  1. Karin says:

    Vi är så sjukt grymma!!!! :)

  2. Hanna says:

    Hells yes vi är!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *